ΠΟΝΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
Βασικά διαχωρίζουμε τον «οξύ» από τον «χρόνιο» πόνο. Ο οξύς πόνος εμφανίζεται ξαφνικά και είναι μικρής διάρκειας ενώ ο χρόνιος πόνος διαρκεί τουλάχιστον μερικές εβδομάδες. Παρόλο που στην πλειοψηφία των ασθενών τα συμπτώματα οφείλονται σε μυϊκό σπασμό και έλλειψη κίνησης, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν. Λόγω παρατεταμένης καθιστικής θέσης μπροστά στον υπολογιστή μπορούν οι μύες του αυχένα και του κορμού να καταπονηθούν. Επίσης, μονότονη καταπόνηση, έλλειψη κίνησης και υπερβολικό βάρος οδηγούν σε μυϊκό πόνο. Περίπου 80% του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα αναφέρει πόνο στη σπονδυλική στήλη. Ένα ποσοστό των συμπτωμάτων είναι μη ειδικά και δεν ταξινομούνται σε κάποια κατηγορία. Συχνά στον απεικονιστικό έλεγχο παρατηρούνται αλλοιώσεις (π.χ. αρθρίτιδα) που δεν συνάδουν πάντα με την συμπτωματολογία. Με ακριβή και εξειδικευμένη διαγνωστική προσέγγιση μπορούμε να βρούμε την αιτία των συμπτωμάτων και να καταλήξουμε στη διάγνωση ( με βάση το Evidence Based Medicine). Το βασικό θεραπευτικό σχήμα περιλαμβάνει λήψη παυσίπονων, φυσικοθεραπεία και εξάντληση όλων των δυνατοτήτων της φυσικής ιατρικής. Επί επιμονής των συμπτωμάτων τίθεται το ερώτημα των αναβαθμισμένων θεραπευτικών μεθόδων, δηλαδή της παρεμβατικής θεραπείας πόνου. Επί αποτυχίας όλων των άλλων θεραπευτικών μέσων απομένει ως τελευταία επιλογή η χειρουργική θεραπεία.
ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ
Οξύς πόνος στην οσφυϊκή ή αυχενική μοίρα με αντανάκλαση του πόνου στο κάτω ή άνω άκρο είναι η κλασική σημειολογία της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου στην οσφυϊκή ή αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως προηγείται η εκφύλιση του δίσκου (Δισκοπάθεια) λόγω καταπόνησης. Βέβαια ενοχοποιούνται και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην δημιουργία της δισκοκήλης. Η κλινική διάγνωση συνήθως επιβεβαιώνεται με την μαγνητική τομογραφία, καθορίζοντας το επίπεδο καθώς και το μέγεθος της δισκοκήλης. Αρχικά συνιστάται η εφαρμογή των ποικίλων συντηρητικών θεραπευτικών μεθόδων, όπως λήψη παυσίπονων, φυσικοθεραπεία, κλπ. Επί επιμονής των συμπτωμάτων συνιστάται η αναβάθμιση των θεραπευτικών μέσων με την βοήθεια της παρεμβατικής θεραπείας πόνου.
ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
Στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης βρίσκεται ο σπονδυλικός σωλήνας. Εντός αυτού βρίσκονται και προστατεύονται τα νεύρα. Από κάθε επίπεδο της σπονδυλικής στήλης εξέρχονται τα σπονδυλικά νεύρα, τα οποία στη συνέχεια ως περιφερικά νεύρα φθάνουν ως κάτω άκρα. Στην σπονδυλική στένωση προκαλείται πίεση επί των νεύρων εντός του σπονδυλικού σωλήνα. Ανάλογα με το ποια νεύρα θα πιεστούν προκαλείται ανάλογη συμπτωματολογία στην περιφέρεια, δηλαδή στα κάτω άκρα. Τα συμπτώματα ποικίλουν από πόνο έως αισθητικές διαταραχές (αίσθημα βάρους, εύκολη κόπωση, μούδιασμα, αστάθεια). Σε προχωρημένες καταστάσεις μετά από μερικά μέτρα βάδισης χρειάζεται ο ασθενής οπωσδήποτε να κάνει ένα διάλειμμα – συνήθως πρέπει να καθίσει.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
Σκοπός της θεραπείας είναι η μείωση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά αρχικά η συντηρητική θεραπεία με την λήψη παυσίπονων, η φυσικοθεραπεία, ο βελονισμός και η εξάντληση όλων των δυνατοτήτων της φυσικής ιατρικής. Επί επιμονής των συμπτωμάτων συνιστάται, εκτός της χειρουργικής θεραπείας η παρεμβατική θεραπεία πόνου.
Με την παρεμβατική θεραπεία πόνου προσπαθούμε να επιτύχουμε μείωση των συμπτωμάτων μέσω διαφόρων παρεμβατικών μεθόδων που αποσκοπούν στην αποσυμπίεση των νεύρων. Πρόκειται για θεραπεία χωρίς να απαιτείται η νάρκωση του ασθενούς, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους προσέγγισης των σημείων που ευθύνονται για την συμπτωματολογία της σπονδυλικής στένωσης.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής μεθόδους:
- Διαδερμική δισκοπλαστική – αποσυμπίεση του μεσοσπονδύλιου δίσκου με Laser.
- Διατρηματική έγχυση, Block ρίζας νεύρου.
- Ενδοαρθρική έγχυση ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων.
- Διαδερμική απονεύρωση των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων με Laser.
- Επισκληρίδιος έγχυση στην ΑΜΣΣ και ΘΜΣΣ.
- Περισκληρίδιος αναισθησία.